Telenor og Telia stenger 2G-nettet i 2025

Tidligere skrev vi i Nettnyheter.com en artikkel om at nedlegging av 2G-nettet kan få fatale konsekvenser. Nå uttaler både Telia og Telenor at de følger planen sin om å legge ned 2G-nettet i 2025.

Alarmsystemet som varsler ved trafikkulykke i de fleste biler er koblet opp mot 2G-nettet. Rundt 700 000 biler vil miste sin automatiske oppkobling til nødetatene når 2G-nettet stenger fra utgangen av 2025.

Temaet var oppe i Dagsnytt 18 ettersom dette kan ha store konsekvenser for bileiere. EU har ikke godkjent 4G for Ecall. Telenor mener at en utsettelse av stenging av 2G-nettet ikke vil ha noe å si. Men dersom det ikke finnes en teknologisk løsning som er godkjent, så burde kanskje staten pålegge operatørene å holde 2G-nettet i live til en ny løsning er på plass?

Gamle Nokia-telefoner blir snart ubrukelig i Norge. Med mindre den er koblet opp mot 4G/5G da..

Telenor mener at bilbransjen har sovet i timen, men når ikke 4G-løsningen er godkjent fra EU sin side, så er det vel ikke bilbransjen som har sovet i timen? Da er det vel heller reguleringen fra EU sin side som går for sakte?

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor påpeker at bilbransjen har visst om 2G-stengingen i mer enn 10 år. Så er spørsmålet hvilken relevans dette har, når det er hos EU ballen ligger.

Logoen til Telenor. Tidligere statseid, nå delvis statseid.

Den nye reguleringen fra EU vil gjøre at det blir krav om eCall-systemer som er koblet mot 4G/5G. For såkalte M1-biler vil dette tre i kraft fra 1. januar 2026. Dette er personbiler med maksimalt 8 seter. N1-kategorien som gjelder varebiler mindre enn 3,5 tonn vil kravet gjelde fra 1. januar 2027. Kravene gjelder kun for nye biler.

Valgfriheten forsvinner

Telenor har fortsatt 80 000 brukere av 2G-nettet i form av mobiltelefoner. De aller fleste benytter seg nå av 4G- og 5G-telefoner. Telia opplyser på sin side ikke om hvor mange 2G-brukere de har.

Verken Telenor eller Telia opplyser om hva kostnaden for å holde liv i 2G-nettet er. Det burde både Telenor og Telia opplyse om slik at man kan ha en debatt hvor det er lettere å sammenligne kostnad og nytte.

Ettersom det fortsatt er trolig over 100 000 som bruker 2G-nettet for mobiltelefon, så burde man etter vårt syn holde liv i 2G-nettet. Flere unge i dag har faktisk gått over til eldre telefoner fordi mange føler det blir for mye. Kjøper man en gammel telefon, så kobler man seg av fra samfunnet hvor man «skal» være tilstede hele tiden. Det må være lov å velge kun SMS og ringing for de som ønsker det. Og skal man ta det helt ut, så er det 2G-nettet som gir deg den beste opplevelsen av å gå tilbake til «gamledager».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *