Nedleggelse av 2G-nettet kan få fatale konsekvenser

Telenor og Telia har planlagt å stenge ned sine 2G-nett i 2025. Det kan få fatale konsekvenser for eiere av biler som automatisk ringer opp nødetatene ved en ulykke.

Samlet sett er det snakk om mellom 300 000 og 400 000 biler uttaler Andreas Bibow Handeland i Bilimportørenes Landsforening (BIL) til digi.no. Planen er at det norske 2G-nettet skal legges ned ved utgangen av 2025. Det er ecall-systemet som automatisk skal ringe opp nødetatene som vil slutte å fungere på flere hundretusen biler dersom 2G-nettet legges ned. Det vil trolig ramme enda flere biler enn det som har estimert uttaler Andreas Bibow Handeland.

Foreningen skal ha bedt om et møte med digitaliseringsminister Karianne Tung. Dette som et forsøk på å få Regjeringen til å utsette den planlagte utfasingen av 2G-nettet. I Sverige har man tatt initiativ til å utsette stengningen av 2G-nettet. Norge er det første landet som skal fase ut 2G-nettet, men konsekvensene av nedstengningen ser ut til å ha vært lite gjennomtenkt. I Sverige vil Telia holde liv i 2G-nettet til utgangen av 2027 på grunn av de konsekvenser en nedstengning vil ha.

Danmark og Finland planlegger også å stenge sine 2G-nett, men det er satt at det skal gjøres før 2030 i disse to landene.

Fra før av har Norge stengt ned 3G-nettet i 2021, men dette ga ikke de store konsekvensene siden mye av utstyret som kommuniserte på 3G, også kunne kommunisere via 2G-nettet. Utstyr som er tilknyttet 2G vil ikke kunne hoppe over til 4G eller 5G. Dette skyldes at det er helt forskjellige teknologier.

Det er ikke bare nødvarsling for biler som vil bli berørt av at 2G-nettet stenger. Trygghetsalarmer og eldre mobiltelefoner vil dermed ikke kunne kommunisere. Fjernstyr oppvarming av hytter er en annen funksjon som vil slutte å fungere, om det er knyttet opp mot 2G-nettet. Andre funksjoner i bil som kommuniserer med servere kan også bli berørt.

Bilindustrien i EU jobber for en utsettelse på 15 år, men det er vel heller tvilsomt at dette vil være mulig å få til. Klarer man å få til en utsettelse på 10 år, så vil mye av utstyr og biler være byttet ut, selv om det fortsatt vil være en betydelig andel som ikke er byttet ut.

Mast for 2G-nett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *