Visumsøkere til USA må oppgi SoMe-brukernavn

Donald Trump og de amerikanske myndighetene skjerper overvåkningen av alle personer som behøver visum før innreise til USA. Ordningen omfatter ikke norske ferierende.

Stramminger i den amerikanske lovgivningen til reisende som må søke om visum ble først foreslått tilbake i 2018. Endringene har nå for nylig trådt i kraft og betyr at så godt som alle som søker om visum til USA i forbindelse med et besøk i landet må oppgi brukernavn til kontoer på ulike sosiale medier. 

På de nye søknadsskjemaene som nå benyttes må visumsøkere, i tillegg til SoMe-opplysninger, også oppgi personlige kontaktopplysninger som e-postadresser og telefonnummer. Det anslås av USAs utenriksdepartement at de nye kravene kommer til å ramme ca. 15 millioner personer per år, av disse i overkant av 700 000 som søker om visum for å emigrere og rundt 14 millioner andre ferierende, forretningsreisende og studenter.

Kilde: Unsplash

USAs allierte

Som nordmann på ferie- eller forretningsreise i USA behøver du imidlertid ikke å bekymre deg om de nye endringene. De 40 landene som USA ikke krever visum fra er unntatt de skjerpede kravene. Blant disse landene finner vi, i tillegg til Norge, de andre nordiske nasjonene og alle av USAs viktigste allierte som Canada, Storbritannia, Australia, Tyskland og Frankrike. 

For disse landene følges dagens ordning, hvor reisende må utfylle, og få godkjent, det såkalte ESTA-skjemaet, men også her er det foretatt endringer. Skjemaet inneholder nå et valgfritt spørsmål om sosiale medier. Til gjengjeld skal du være oppmerksom på å måtte svare på spørsmål angående reisens formål og din person, både før du går om bord på flyet og når du passerer gjennom den amerikanske passkontrollen etter landing.

– Vi jobber kontinuerlig med å bedre screeningprosessen og beskytte amerikanske borgere. Nasjonal sikkerhet er prioritet én når vi vurderer visumsøknader og alle som besøker eller ønsker å emigrere til USA gjennomgår en grundig sikkerhetsvurdering, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet. 

Nettsikkerhet

På grunn av globalisering og at mennesker reiser mer, har flere land begynt å ta ligenende sikkerhetstiltak. Dette gjør det enda viktigere for forbrukere å ha kontroll på sin nettbruk. I tillegg har cyberkriminalitet også blitt et større problem som gjør enda viktigere å beskytte sensitiv informasjon. For å sikre at dine opplysninger og profiler er sikre er det lurt å oppdatere passord gjevnlig og lage sterke passord. Et annet tiltak er å sjekke at sidene du besøker har riktig kryptering. Spiller du for eksempel på odds hos redbet kan du se at de har https i deres URL som indikerer at det er en sikker tilkobling. Et annet tips er å sjekke anmeldelser av sider der du utgir personlig informasjon eller utfører transaksjoner. 

Kilde: Unsplash

De nye skjemaene

I de nye skjemaene må de besøkende oppgi kontoopplysninger på alle sosiale medier (mer enn 20 forskjellige plattformer er listet opp) i løpet av de seneste fem årene. Også benyttede e-postadresser og telefonnummer i løpet av de seneste fem årene kreves opplyst. 

De nye reglene gjelder stort sett alle reisende fra de aktuelle landene, kun dem som søker enkelte typer offisielle visum og diplomatvisum slipper for å oppgi årevis med SoMe-opplysninger. 

Opplysninger om visumsøkeres kontoer på sosiale medier er ikke helt nytt i USA. Tidligere var det imidlertid kun søkergrupper utpekt for ekstra grundig kontroll som ble bedt om å oppgi sine brukernavn på sosiale medier, i tillegg til tidligere e-postadresser og telefonnummer. Dette inkluderte blant annet personer som hadde vært på reise i områder som USA regner som områder kontrollert av terrororganisasjoner. 

I 2017 mottok USA totalt 76,9 millioner besøkende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *