10 tips for å jobbe effektivt fra hjemmekontor

Hjemmekontor har blitt den ny normalen i mange bedrifter, men for å jobbe effektivt fra hjemmekontor kreves det disiplin, rutiner og et godt oppsett av hjemmekontor-løsningen. Over 2 av 3 sier at de jobber mer effektivt fra hjemmekontor, så mange bedrifter vil nok ha et større fokus på hjemmekontor framover.

For spesielle oppgaver kan hjemmekontor være å foretrekke fordi konsentrasjonen er bedre, og oppgaven krever dypt fokus.

Her er 10 tips til hvordan du kan jobbe effektivt fra hjemmekontor:

1. Oppsett av hjemmekontor

Det er viktig at man skaffer seg kontorfølelsen selv om man er hjemme. Dersom du har et eget rom, så anbefales det å sette opp utstyret der, og bruk gjerne et rom hvor du kan lukke døren. Visse tidspunkter må du kunne jobbe uforstyrret, og da er det fint å si fra til familien om at du trenger stillhet en viss periode.

Her er noen tips til utforming av hjemmekontor:

  • Ha god belysning. Denne er kanskje åpenbar, men skal du prestere godt er det viktig med god belysning.
  • Headsett med mikrofon. Det er ikke alltid at PC-mikrofon og/eller lyd fungerer optimalt. Da kan det være greit å benytte et headsett som gir deg både god lyd og har en god mikrofon.
  • Internett. De fleste har fiber-nett hjemme i dag, men langt fra alle. Du bør bruke kabel inn til PC-en da det gir bedre nett.
  • Fysikk. Bord eller skrivebord er å foretrekke, og da bør det være i riktig høyde. Sørg for at du har en ergonomisk sittestilling. Sofa og kjøkkenstol bør unngås. I løpet av arbeidsdagen anbefales det at du strekker ut og bøyer litt på kroppen. Ta gjerne noen pauser i løpet av arbeidsdagen, og luft deg gjerne litt i frisk luft.
  • Utstyr. PC, mus, flere skjermer, tastatur. Prøv å få et så godt oppsett som mulig slik at ergonomien blir best mulig.

2. Stå opp

Når alarmen fra telefonen din ringer, så indikerer det at en ny dag er i gang. Du bør likevel ikke sjekke mailboksen fra sengen, men heller komme i gang med en god frokost før du starter arbeidsdagen. Dette gjør at du blir mer strukturert og skiller mellom jobb og privat.

3. Bekledning

Det kan være greit å bruke «arbeidsklær» selv om du jobber hjemmefra. Da skaper du et større skille mellom jobb og privat, og det ser også mer proft ut om du deltar i videomøter.

4. Kundemøter

Når du skal ha et digitalt kundemøte, så er det viktig at du er godt forberedt og presentabel. Møter fra hjemmekontor bør flyte like bra som et møte på kontoret. Du bør delta i alle kundemøter med videoen på. Du bør bruke headsett med mikrofon for å sikre best mulig lyd både for deg og for kunden. Er det ditt første møte bør man introdusere deltakerne i starten av møtet. La en person prate i gangen, slik at kommunikasjonen blir best mulig.

5. Pauser i løpet av arbeidsdagen

Du bør alltid ha flere pauser i løpet av arbeidsdagen, og bytt gjerne rom når du skal spise lunsj. Du bør jobbe i arbeidssekvenser, ikke noe særlig mer enn 30 minutter i gangen. Ha 5 minutter pause mellom sekvensene, så sikrer du at du jobber effektivt. Et annet tips er å drikke mye vann slik at du yter best mulig.

6. Ensomhet

Mange kan oppleve å være ensom på hjemmekontor. Derfor bør du sette opp noen faste telefonavtaler med venner. Å ha kaffeprat med kollegaer på videomøte er et annet tips for å forbebygge ensomhet. Et tips på fritiden kan være å teste et sosialt spill som for eksempel Call of Duty, Counter Strike eller Fortnite. Her kan man skaffe seg gode venner og ha mye glede!

7. Kutt ut distraksjoner

Det er viktig å holde fokus gjennom arbeidsdagen slik at du oppnår høyest mulig effektivitet. Klesvask, TV-titting og andre distraksjoner bør du utsette til etter at arbeidstiden er over. Sett deg tydelige mål for hva du skal oppnå i løpet av arbeidstiden din og prøv å nå disse.

8. Faste arbeidstider

Det er fort gjort å gjøre litt nå og da fra hjemmekontor. Det kan i realiteten bety at du er pålogget fra morgenen til sent på kveld. Start gjerne jobben til vanlig tid, og avslutt etter vanlig arbeidsdag. Dette skaper et større skille mellom jobb og privatliv.

9. Spis sunne måltider

Det er fort gjort å lage enkle måltider som ikke er så sunne fra hjemmekontor. For å opprettholde energinivået og humør bør du sørge for at du lager sunne måltider også på hjemmekontor.

10. Lag deg en to-do liste

Det kan være smart å lage deg en oppgaveliste som viser hva du skal gjøre gjennom uken. Dette gjør at du får en mer strukturert hverdag, og det gjør det enklere å se om du klarer å nå de arbeidsmålene du har satt deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *