DuckDuckGo mener Googles Android søkemotor-auksjon er fundamentalt feil

DuckDuckGo mener Googles Android søkemotor-auksjon er fundamentalt feil og bare tjener til å styrke Google sin dominans. DuckDuckGo har oppfordret EU-kommisjonen til å iverksette tiltak mot Google.

Under første oppsett av en ny Android-enhet får brukerne nå valget mellom Google og Bing i europeiske land. Budprosessen kommer som et svar på en kjennelse hvor det kom fram at Google misbrukte sin posisjon ved å tvinge telefonprodusenter til å bruke Google søk som standardsøkemotor for nettleserapper i Android.

Google sitt svar på dette var å lage en auksjon der Android-brukere kunne velge mellom fire forskjellige søkemotorer ved oppsett av en ny enhet. Bedrifter som ønsker å være en del av de 4 søkemotorene må by for å sikre seg en plass på listen. Tre av fire er alternativer, mens Google har det fjerde alternativet som standard.

I et blogginnlegg skriver DuckDuckGo: «Dette EU-rettsmidlet tjener bare til å styrke Googles dominans i mobilsøk ytterligere ved å «bokse ut» alternative søkemotorer som forbrukerne ønsker å bruke, og for de søkemotorene som er igjen, tar mesteparten av fortjenesten preferansemenyen». Videre skriver DuckDuckGo at: «Auksjonsmodellen er i utgangspunktet feil og må byttes ut».

Google er vert for auksjonene som svar på en milepæl fra EUs antitrustavgjørelse, som bøtela den dominerende søkegiganten med rekordhøye 4,3 milliarder euro. Boten skyldtes at Google hadde knyttet Chrome-nettleseren og Google søke-verktøy til Android-operativsystemet på forskjellige måter.

Google viser nå fire søkemotoralternativer hvis du setter opp en ny Android-telefon kjøpt i et EU-land. De som vises avhenger av at selskaper byr mot hverandre for å få rett til å vises i listen, basert på hvor mye de er villig til å betale Google for hver bruker som velger deres søkemotor.

I en uttalelse sier DuckDuckGo at: «Vi har blitt priset ut av denne auksjonen fordi vi velger å ikke maksimere vår fortjeneste ved å utnytte våre brukere».

Auksjonen avholdes kvartalsvis, og resultatene av den første trer i kraft i mars. Resultatet av denne siste auksjonen trer i kraft i månedene oktober til desember. Konkurrende søkemotorer Bing (13 land), DuckDuckGo (fire land), Info.com (31 land), GMX (16 land), PrivacyWall (22 land) og Yandex (8 land) var blant vinnerne.

DuckDuckGo klarte ikke å vinne «anbudsprosessen» i mer enn fire land etter å ha vunnet stort i tidligere auksjoner kritiserer prosessen som et iboende urettferdig knep for å blidgjøre europeiske regulatorer og at de ikke anser det som en legitim måte å øke søkemotorkonkurransen på. DuckDuckGo har valgt en helt annen strategi enn andre søkemotorer, og har valgt å ha stort fokus på personvern. Dette fører til at DuckDuckGo ikke har mulighet til å by like høyt som sine konkurrenter i auksjonen.

DuckDuckGo er en spenstig utfordrer som har tatt opp kampen mot Google. DuckDuckGo ble lansert tilbake i 2008 av Gabriel Weinberg og har et mye større fokus på personvern sammenlignet med andre søkemotorer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *