Nokia inngår 5G-avtale med BT – Huawei ut

Nokia inngår en 5G-avtale med BT som gjør at Huawei er på vei ut av EE-nettverket i Storbritannia. EE er en merkevare som inngår under operatøren BT. Det finske teleselskapet Nokia har inngått en avtale som gjør at de blir BT sin største utstyrsleverandør. Nokia vil tilby ekstra basestasjoner og og antenner for å la EE-kundenes enheter ringe og overføre data via det britiske firmaets 5G-nettverk.

Huawei vil også bli erstattet i BTs 2G- og 4G-nettverk. EE sitt nettverk bruker allerede Nokia for 3G-leveransen. I juli 2020 kunngjorde den britiske regjeringen at alle Storbritannias mobilleverandører ble bannlyst fra å kjøpe nytt 5G-utstyr etter 31. desember. I tillegg må alt av 5G-utstyr fjernes fra nettverkene innen 2027.

BT og Huawei har hatt et samarbeid helt siden 2005, men nå settes det altså en stopper for dette. USA har utøvd sterkt press mot vestlige partnere for at Huawei skal anses som en nasjonal sikkerhetstrussel.

BT hadde i utgangspunktet ikke tenkt å bruke Nokia i mange tettbygde områder, men nå er de likevel en foretrukken leverandør. Det forventes at BT snart vil inngå en avtale med en annen leverandør enn Nokia også. Dette for å unngå å bli alt for avhengig av Nokia når Huawei skal fases ut. Philip Jansen som er administrerende direktør i BT sier i en uttalelse: «Med denne neste fasen av vårt vellykkede forhold til Nokia, vil vi fortsette å lede utbyggingen av faste og mobile nettverk for å levere enestående opplevelser for kundene».

Nokia sin administrerende direktør, Pekka Lundmark sier på sin side at han er glad for å bli BTs største infrastrukturpartner. En talsmann fra Huawei sier på sin side at å redusere antall leverandører av nettverksutstyr risikerer å «forsinke 5G-utrullingen og undergrave mangfoldet av tilbud som er så viktig for nettverkssikkerheten».

BT hadde tidligere valgt Ericsson for å erstatte Huaweis utstyr i sin kjerne. Dette er de mest følsomme delene av nettverket som dirigerer data og teleanrop på tvers av dataservere for å få dem til riktig destinasjon.

Svenske Ericsson er favoritten til å bli BT sin andre leverandør av radiotilgangsnettverkssett. Så gjenstår det å se hvem som til slutt ender opp som den andre leverandøren av radiotilgangsnettverkssett for BT. Nokia kan også bli den «andre» leverandøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *