Yandex hacket av vestlig etteretning

Five Eyes som er en etteretningstjeneste som knytter New Zealand, Storbritannia, USA og Australia sammen skal ha hacket den russiske aktøren Yandex og utplassert malware. Dette skal ha vært i et forsøk på å spionere på brukere av tjenesten.

Yandex er Russland sitt svar på Google, og tilbyr blant annet e-post, søkemotor, video, kart, oversettingstjenester og en nettleser. Per dags dato er Yandex tilstede i Russland, Ukrania, Hviterussland, Kazakhstan, Uzbekistan og Tyrkia. Alle kan bruke Yandex sine tjenester, uavhengig hvor man befinner seg i verden.

Det var i slutten av 2018 at vestlig etteretning skal ha hacket seg inn i systemene til Yandex. Malware-typen som skal ha blitt utplassert går under navnet «Regin». Angrepet føyer seg inn i rekken av hackerangrep mellom vestlige og russiske/kinesiske etteretningsorganisasjoner.

Vestlige cyberangrep mot Russland blir sjeldent snakket om, og heller ikke i dette tilfellet har det vært mye snakk om angrepet i media. Det er ikke fastslått hvem av de fem landene i alliansen Five Eyes som stod bak angrepene. Angrepet mot Yandex skal ha skjedd i perioden oktober og november 2018.

En talsmann for Yandex skal ha sagt at angrepet ble oppdaget på et tidlig stadium, og fullstendig nøytralisert før det rakk å gjøre skade. Yandex hevder også at ingen brukerdata skal ha blitt kompromittert som følge av angrepet.

 

 

 

 

I følge Yandex skal de ha mer enn 108 millioner månedlige brukere i Russland. Folk som kjenner til angrepet skal ha uttalt at angrepet skal ha vært et spionasjeangrep og ikke for å stjele forretningshemmeligheter. Noen kilder hevder at hackerne skal ha hatt skjult tilgang til Yandex i flere uker.

Regin malware ble for alvor kjent i media i 2014 etter at Edward Snowden røpte NSA sine hemmelige metoder.

Yandex har kommet under streng kontroll av russiske myndigheter etter at det ble innført nye internettlover i Russland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *