25 år siden Windows 95 ble lansert

24. august 1995 gjorde Windows en lansering som går igjen som den største lanseringen i historien med Windows 95. Med det følgte også Internet Explorer 1.0. Internet Explorer skal forøvrig stenges ned i august 2021, og da er det Chromium-baserte Microsoft Edge som gjelder.

Siden Windows 95 ble lansert har det kommet en rekke versjoner av Windows, men ingen på nær så stor som lanseringen i 1995. Nå rulles oppdateringene ut på en helt annen måte enn det som var vanlig på 90-tallet. Windows 95 måtte installeres med diskett. Folk stod oppmøtt utenfor utsalgssteder i USA for å sikre seg Windows 95. Slike tendenser ser man knapt i dag når noe nytt lanseres.

Jay Leno og Bill Gates stod i førersetet da Windows 95 ble lansert. Det var mange TV-reklamer for Windows 95 i USA, og det var en storslagen lansering. Det var bilder av den nye start-knappen, som vi bruker den dag i dag (dog med noen endringer i designet). I løpet av fem første ukene ble 7 millioner eksemplarer av Windows 95 solgt.

Her er en video fra lanseringen av Windows 95:

Det var store forbedringer i Windows 95 sammenlignet mot Windows 3.1 og MS-DOS. Windows 95 var et 32-bits operativsystem, og et viktig tillegg var muligheten til å ha filnavn på en lengde opptil 250 tegn. Den gang gjorde det navngivning av filer mye enklere. En annen viktig funksjon som ble lansert med Windows 95 var Plug and Play, som gjorde at maskinvare automatisk ble oppdaget og installert.

Microsoft Network eller MSN som de fleste kjenner programmet under ble lansert. Dette ga muligheten for e-post, chatterom, nyhetsgrupper og de første nettsidene gjennom en oppringningsforbindelse. Du ble belastet en månedlig avgift for MSN. Brukte du tjenesten mer enn 3 timer i måneden beløp det en ekstrakostnad. MSN eksisterer til en viss grad i dag, men er mer som en startside som viser nyheter og lenker.

My Briefcase ble lansert sammen med Windows 95, og det var ideen om å synkronisere data mellom en bærbar og stasjonær datamaskin. I dag brukes Microsoft OneDrive for å lagre filer i skyen.

En annen funksjon som kom med Windows 95 var brukerprofiler. Man kunne lage forskjellige profiler etter hvem i familien som skulle bruke PC-en.

Begynnelsen for Windows Explorer

Windows Explorer var en nyttig funksjon som kom med Windows 95. Denne kalles nå filuforsker. I Windows 3-versjonene var fil – og applikasjonsadministrasjon delt i to forskjellige programmer. Nå kunne man ha mange vinduer åpen, og administrere programmer og filer på en enkel måte. Startmenyen og oppgavelinjen gjorde også ting mye enklere.

Andre funksjoner som kom med Windows 95:

  • «Min datamaskin» på skrivebordet
  • Papirkurven
  • Et skrivebordsområde hvor man kan lagre filer og snarveier
  • Et systemomfattende «finne-verktøy»
  • Støtte for DirectX API, som tillot fullskjerms Windows-spill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *