Sverige forbyr teleselskaper å bruke Huawei & ZTE nettverksutstyr

Sverige forbyr teleselskaper å bruke Huawei og ZTE nettverksutstyr under utrullingen av 5G-nettverket. Sverige går inn på en økende liste over vestlige land som forbyr de kinesiske selskapene sin involvering i mobilnettverkene grunnet sikkerhetsbekymringer.

Les også: Norge holder døren åpen for Huawei i 5G-nettverket

Post- och telestyrelsen (PTS) som er Sveriges svar på Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (frem til 2015 Post- og teletilsynet) har gått inn for dette. Avgjørelsen kommer etter at PTS har gjennomført en sikkerhetsvurdering som fant ut at utstyret fra Huawei og ZTE potensielt kan skade Sveriges sikkerhet.

Sikkerhetsvurderingen har blitt gjort i samarbeid med det svenske forsvaret og Säkerhetspolisen (tilsvarer PST i Norge).

Avgjørelsen fra PTS kommer bare noen uker før en auksjon på 5G-frekvensene blir lagt ut. Dette skal skje 10. november, og det er frekvensene 2.3 GHz og 3.5 GHZ som skal auksjoneres bort.

Sveriges fire største teleselskaper, Telia Sverige, Net4Mobility (Telenor og Tele2), Teracom (Eid av den svenske stat) og HI3G Access har allerede fått godkjenning til å delta i auksjonen.

Utestengelsen fra 20. oktober mot Huawei og ZTE innebærer også at teleselskaper må fase ut Huawei og ZTE produkter som blir brukt i eksisterende infrastruktur nå. Dette gjelder radiotilgangsnettverket, overføringsnettverket, kjernenettverket, service – og vedlikeholdsnettverket. Huawei og ZTE må være faset ut mot slutten av 2024.

Listen over land som enten har utstengt Huawei og ZTE eller valgt å bruke nettverksutstyr fra andre for 5G-utrullingen er nå utvidet til Sverige, Australia, New Zealand, USA, Japan, Canada, Slovakia, Nord-Makedonia og Bulgaria

.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *