Stop Online Piracy Act er død!

Det har haglet med nettnyheter om Stop Online Piracy Act eller SOPA de seneste ukene, og mange store nettsider har protestert. Wikipedia, Google og en rekke kjente nettsider protesterte mot SOPA og PIPA. Men hva er Stop Online Piracy Act og Protect IP Act?

Stop Online Piracy Act

Stop Online Piracy Act er et lovforslag som ble introdusert i Representantenes hus den 26. oktober i fjor. Den mye utskjelte Lamar S. Smith er mannen som står bak lovforslaget. Forslaget til Lamar går ut på at det amerikanske politiet skal kunne stoppe spredningen av ulovlig materiale på internett. Det er kopibeskyttet materiale SOPA skal prøve å beskytte. Selv om den ble introdusert i oktober ble den ikke presentert for representantenes justiskomite før i desember. Enkelt forklart innebærer SOPA at amerikanske myndigheter kan stenge nettsider som de mener bryter opphavsretten. Folk som er i mot SOPA mener at lovforslaget strider mot det grunnleggende for hva internett står for. Det er nettopp fildeling, og fri flyt av informasjon som internett er for.

Til og med Barack Obama har gått i mot Stop Online Piracy Act, og han sier at han ikke vil støtte noe som går i mot retten til ytringsfrihet. SOPA innebærer også at Google må la være å indeksere nettsider som politiet i USA mener strider mot loven. De få tilhengerne av SOPA sier at det vil føre til en bedre beskyttelse av åndsverk. De store mediekonserne og de såkalte «plateselskapene» støtter SOPA, og skal ha bevilget penger til de som går for SOPA. Den 20. januar uttalte Lamar Smith som står bak forslaget at Stop Online Piracy Act skulle utsettes på ubestemt tid. Mest sannsynlig så han hvor mange som gikk imot forslaget.

Protect IP Act

Protect IP Act går ut på at amerikanske myndigheter skal få større muligheter til å kunne stenge nettsider, som man regner som illegale eller ulovlige nettsider. Forskjellen på PIPA og SOPA er at Protect IP Act bare skal gjelde USA. Motstanderne av Protect Ip Act mener at lovforslaget er et hån mot ytringsfriheten som skal stå sterkt på internett. Det var en senator fra Demokratene som kom med det såkalte PIPA-forslaget den 12. mai 2011. PIPA sammenlignes svært ofte med SOPA, og man finner mange likheter mellom de to lovforslagene. Wikipedia, Google, Yahoo, American Express og Human Rights Watch er et knappe organisasjoner som gikk i mot Protect IP ACT eller PIPA som det også kalles.

 

Protect IP Act og Stop Online Piracy har mange likheter, og det er ikke uten grunn at mange har engasjert seg i mot disse lovforslagene. SOPA og PIPA strider mot nettopp det internett står for; Ytringsfrihet

Det var sikkert med stor glede når SOPA og PIPA ble utsatt på ubestemt tid den 20. januar i representantenes hus og Senatet. Muligheten for å få i gjennom disse to forslagene har blitt svært små etter de massive protestene som har blitt ført via internett. Anonymous hacket for eksempel «Det Hvite Hus» og FBI sine nettsider. At så mange store internasjonale nettsider engasjerte seg mot lovforslagene gjorde nok at ville blitt vanskelig å få de igjennom. Personene bak lovforslagene mener fortsatt at lovene bør innføres, selv om de er utsatt på ubestemt tid.

Lamar Smith som står bak Stop Online Piracy Act sier at han fortsatt vil jobbe med å utvikle lovforslaget, selv om det ikke ble så positivt tatt i mot. Smith uttaler at problemet med piratvirksomhet er for stort til at det kan ignoreres. Noen spør seg om amerikanerne har bruk for Sopa og Pipa når de kan ta ned nettsider fra før av. Nettjenesten Megaupload ble nylig tatt ned av amerikanske myndigheter, og da var det ikke noe SOPA eller PIPA inne i bildet.

Les også: Apple bøtelagt for 7,1 millioner i Italia

3 Replies to “Stop Online Piracy Act er død!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *